RSS Contact

marți, august 7

7 august...calendar

Evenimente

1858: Convenţia de la Paris (7 - 12 august). Pentru Principatele Române se prevedea un regim parlamentar şi censitar şi se desfiinţau privilegiile marii boierimi.

1864: Înfiinţarea Primăria Bucureşti. Primul primar a fost Barbu Vlădoianu.

1922: Acţiunea grevistă a muncitorilor de la Fabrica de vagoane Astra din Arad.

1940: A fost încheiat acordul dintre Churchill şi De Gaulle privind organizarea Forţelor Franceze Libere.

1956: Accidentul de la Cali, Columbia. Un convoi militar care transporta combustibil, muniţie şi explozibil a explodat în plin centrul oraşului. S-au înregistrat 1200 de victime.

1960: Proclamarea independenţei Coastei de Fildeş.

1970: La Iaşi s-a inaugurat “Casa Dosoftei” care adăposteşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iaşi.

1997: "Ziua I-îi" a reformei structurale în România. Într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ciorbea a prezentat o listă cu 17 societăţi comerciale care trebuiau închise începând de a doua zi, ceea ce nu s-a întâmplat.

1998: Atentatele cu bombe de la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) şi Dar es Salam (Tanzania), 257 de persoane (din care 12 americani) şi-au pierdut viaţa în atentate, revendicate de "Armata islamică pentru eliberarea locurilor sfinte".

Naşteri

1876: Mata Hari, dansatoare olandeză, spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial, condamnată şi executată de către francezi.

1953: Viorel Hrebenciuc, politician roman.

1975: Charlize Theron, actriţă din Africa de Sud, nominalizată la premiul Oscar.

Decese

1782: Andreeas Marggraf, Biolog german. In 1747 a descoperit existenţa unui anumit soi de sfeclă care conţine zahăr, punând bazele industriei europene de zahăr extras din sfeclă de zahăr.

1848: Jöns Jakob Berzelius, Chimist şi mineralog suedez. Unul dintre creatorii chimiei moderne. A izolat numeroase elemente (seleniul, siliciul, toriul,titanul) şi a introdus notaţiile prin simboluri chimice. A introdus noţiunile deizomerie, alotropie,cataliză. A elaborat teoria electrochimică a afinităţii chimice (1812).

0 comentarii: