RSS Contact

vineri, august 10

Dirijaţi şi pietonii domne!

Dacă staţi în Bucureşti înseamnă că deja intuiţi despre ce vreau să vorbesc. În ultimul timp tot loveam în traficul din Bucale, dar era să omit ceva. Nu numai şoferii merg alandala pe străzile din Bucureşti. Chiar şi pietonii sunt ameţiţi din cale-afară. Nu se poate să fi şofer şi să nu îţi fi sărit în faţa maşinii măcar odată un pieton grăbit.

Fie că se grăbesc sau nu, pietonii din România au o problemă mare. Le place să trăiască periculos. O să vezi mulţi pietoni trecând pe roşu la semafor, traversând strada cu 10-15 metri înainte sau după trecerea de pietoni. Se poate întâmpla ca în zilele de vară în care soarele este dogoritor, în momentul în care treci pe lângă un refugiu de tramvai să te trezeşti în faţă cu mulţi pietoni bezmetici care au stat pe trotuar la umbră în aşteptarea tramvaiului, iar când acesta vine...se aruncă în faţa maşinilor.

Nici pe trotuar nu sunt mai ordonaţi pietonii. Se calcă pe picioare, îşi taie calea unul altora, ocupă tot trotuarul şi merg încet şi multe altele. Auzisem mai de mult o idee, cum că în mod normal un pieton ar trebui să obţină la un examen auto un total de 11 puncte din cele 26 pentru a putea merge pe stradă. Dacă asta era doar o glumă eu aş recomanda-o pe bune.

Sunt destui pietoni care nu ştiu regulile de circulaţie îngreunând traficul care oricum e insuportabil. Eventual ar putea să pună şi poliţişti care să dirijeze pietonii. Să îi înveţe de drumul cu prioritate, contrasens, semnalizare când depăşeşti şi altele. Mai în glumă mai în serios, ar trebui să se facă o campanie pentru educarea pietonului.

Oare o să vedem asta?

0 comentarii: